Institute for Cosmology and Philosophy of Nature

Institut za kozmologiju i filozofiju prirode

Vijesti

Seminar Instituta o fizikalnom odnosu materije i svjetlosti na tragu Schellingove filozofije prirode

petar pavlovic predavanje Novi seminar Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode bavi se temom odnosa materije i svjetlosti (odnosno elektromagnetskog zračenja), u perspektivi koja želi dovesti do produktivnog dijaloga između filozofskih i fizikalnih uvida. U prvom dijelu seminara kritički ćemo raspravljati o shvaćanju odnosa materije i svjetlosti u Schellingovom djelu Ideje za jednu filozofiju prirode kao odnosa potencija Prirode, tj. odnosa između apsolutnog identita idealnog i realnog kako se pokazuje u partikularnome. Pri tome ćemo ukazati na komparativne sličnosti ovih Schellingovih ideja s mnogo ranijim idejama indijskih filozofskih škola Krama i Trika. U drugom dijelu seminara diskutirat ćemo kako se takav tip mišljenja identiteta materije i svjetlosti može kritički slijediti u interpretaciji fizikalnih rezultata teorije relativnosti i kvantne mehanike. Konačno, na temelju prikazane diskusije pokušat ćemo izvesti moguće fizikalne i filozofske posljedice i naznačiti daljnje korake u istraživanju ovog problema.

Seminar će se održati 14. lipnja 2023. godine u prostorima Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Izlaganje kao uvod u raspravu će održati član Instituta Petar Pavlović.

Objavljeno: 11. lipnja 2023.

Promocija časopisa Kozmologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Dana 25. travnja 2023. u 17.30h održat će se predstavljanje Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode te prvog broja časopisa Kozmologija u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na predstavljanju će govoriti:

  • doc. dr. sc. Goran Sunajko (pročelnik Odsjeka za filozofiju)
  • dr. sc. Petar Pavlović
  • dr. sc. Kristijan Gradečak
  • dr. sc. Andrej Dundović

Objavljeno: 21. travnja 2023.

Novi znanstveni rad članova Instituta o stvaranju crvotočina tijekom kozmočkog odboja

U novom znanstvenom radu objavljenom u uglednom znanstvenom časopisu The European Physical Journal C (preprint) članovi Instituta Petar Pavlović i Marko Sossich su pokazali da prelazak Svemira iz faze skupljanja u fazu širenja (kozmički odboj) omogućava idealne uvjete za nastanak prostorno-vremenskih tunela, odnosno crvotočina. Crvotočine predstavljaju aktualnu temu istraživanja u području gravitacije u toku više desetljeća, međutim, još je uvijek nejasno koji bi tip mehanizama omogućio njihovo nastajanje, budući da crvotočine u standardnoj općoj teoriji relativnosti zahtijevaju postojanje materije s egzotičnim svojstvima. U ovom je radu pokazano da crvotočine zapravo mogu nastati kao nusproizvod zamjenjivanja velikog praska s kozmičkim odbojem, odnosno zamjenjivanja "početka Svemira" s prelaskom faze skupljanja u fazu širenja. Pokazano je da, pod pretpostavkom postojanja mehanizama koji omogućavaju kozmički odboj - a koji mogu imati porijeklo u učincima kvantne gravitacije - nisu potrebni nikakvi dodatni učinci za stvaranje crvotočina, kao niti nikakav poseban vid egzotične materije. Takve crvotočine stvorene tokom kozmičkoj odboja onda mogu dovesti do znatnih promjena u kauzalnoj strukturi ranijeg Svemira, dok u kasnijim fazama širenja Svemira one nestaju.

Objavljeno: 11. travnja 2023.

Predstavljanja časopisa Kozmologija u Karlovcu

Javno predstavljanje Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode te prvog broja časopisa Kozmologija održat će se u Karlovcu, 15. 3. 2023. u Gradskoj knjižnici Karlovac na odjelu za audiovizualnu građu. O tome kako se može istraživati Svemir i čime se bavi Institut za kozmologiju govorit će dr. sc. Ivan Radiček, dr. sc. Kristijan Gradečak i dr. rer. nat. Petar Pavlović.

Objavljeno: 12. ožujka 2023.

Prvi seminar Instituta na temu problema turbulencije

Institut za kozmologiju i filozofiju prirode započinje s organiziranjem redovitih seminara Instituta. Cilj je ovih seminara stvoriti prostor za otvorenu i kritičku diskusiju o fundamentalnim znanstvenim pitanjima - diskusiju koja se ne boji izaći izvan okvira trenutnih pretpostavki i metoda te koja nastoji povezati prirodoslovno-znanstvene i filozofske metode istraživanja. Seminari su primarno mjesto susreta stalnih i pridruženih članova Instituta, kao i zainteresiranih studenata, ali su također otvoreni i široj javnosti željnoj izazovnijim temama i raspravama koje izlaze iz domene znanstveno-popularnih predavanja.

Prvi seminar na temu problema turbulencije održat će se 22. veljače 2023. u 12h u prostorima Kozmološkog centra u Križevcima.

Turbulencija kao fenomen nema preciznu definiciju, no najčešće se opisuje kao kaotično, neregularno gibanje fluida. Isprva bi se zaključilo da je tema turbulencije interesantna prvenstveno inženjerima i meteorolozima, ipak, ona zbog svoje sveprisutnosti na svim skalama i u svim oblicima dinamike materije, predstavlja prvoklasno ne samo fizikalno, već i zbog svoje "neuhvatljivosti" i izazovno filozofsko pitanje. Uvod u diskusiju vodit će član Instituta Andrej Dundović.

Objavljeno: 20. veljače 2023.

Objavljen novi znanstveni rad članova Instituta o problemu kozmološke konstante

Novi znanstveni rad kojega potpisuju Petar Pavlović i Marko Sossich, pod nazivom Cosmological bounce and cosmological constant problem, objavljen je u jednom od vodećih znanstvenih časopisa iz područja kozmologije, koji je usredotočen upravo na problem tamne energije, Physics of the Dark Universe.

Objavljeni rad pristupa jednom od najvećih problema suvremene fizike, problemu kozmološke konstante, iz perspektive kozmologije u kojoj ne postoji Veliki prasak, već je on nadomješten kozmičkim odbojem – prelaskom Svemira iz ranije faze skupljanja, u sadašnju fazu širenja. Pristupajući modeliranju kozmologije s kozmičkim odbojem na općeniti način, pokazano je da ako je Svemir prošao kroz kozmički odboj, a funkcija koja opisuje odstupanje teorija u kojima je kozmički odboj moguć u odnosu na opću teoriju relativnosti u kasna vremena doseže dovoljno velike vrijednosti, onda problem nepodudaranja velike vrijednosti energije vakuuma i opažane malene vrijednosti kozmološkog člana (tzv. problem kozmološke konstante) može biti izbjegnut. Takav rezultat ne ovisi o detaljima modifikacija teorija gravitacije koje omogućavaju kozmički odboj. Navedeno je moguće budući da će u prikazanom tipu kozmologije uvijek postojati vremenski interval unutar kojega će opaženi efektivni kozmološki član (koji uključuje energiju vakuuma i korekcije na opću teoriju relativnosti) biti po volji malen. U drugom dijelu rada, autori u prikazanom kontekstu modificirane gravitacije pristupaju nedavnom prijedlogu W. Unrucha i Q. Wanga prema kojemu se u proučavanju problema kozmološke konstante moraju uzeti u obzir kvantne fluktuacije prostor-vremena, tj. činjenica da će na malim skalama prostor-vrijeme divlje fluktuirati, a ne naprosto biti jednako u svim točkama i svim smjerovima. Pokazano je da se u poopćenom pristupu prikazanom u ovome radu mogu izbjeći problemi sadržani u originalnom prijedlogu Unrucha i Wanga, kao što su singularnosti i negativne vrijednosti kozmološkog faktora skale, te ostvariti mnogo bogatije mogućnosti različitih fizikalnih rješenja.

Objavljeno: 5. siječnja 2023.

Predstavljanje časopisa Kozmologija u Križevcima

predstavljanje časopisa u Zagrebu Nakon prvog predstavljanja časopisa Kozmologija prošli tjedan u Gradskoj knjižnici Zagreb, drugo predstavljanje održat će se u Križevcima, u četvrtak 22. prosinca 2022. godine s početkom u 19 sati u Čitaonici stručnih časopisa Gradske knjižnice "Franjo Marković" Križevci. Uz časopis, predstavit će se i Institut za kozmologiju i filozofiju prirode te će se govoriti o važnosti osnutka i djelovanja Kozmološkog centra u Križevcima kao i o ulozi buduće zvjezdarnice. Na predstavljanju će govoriti, dr. rer. nat. Petar Pavlović, teorijski fizičar te glavni urednik časopisa Kozmologija i ravnatelj Instituta, dr. sc. Kristijan Gradečak, filozof koji je doktorirao proučavajući Schellingovu filozofiju prirode te dr. rer. nat. Andrej Dundović, teorijski fizičar te voditelj Kozmološkog centra. Časopis će biti moguće nabaviti u sklopu predstavljanja po cijeni od 3 eura, odnosno 22,6 kuna.

Objavljeno: 19. prosinca 2022.

Predstavljanje prvog broja časopisa Kozmologija u Zagrebu

prvi broj časopisa Kozmologija Pozivamo vas na predstavljanje časopisa Kozmologija - prvog časopisa za istraživanje Svemira, shvaćenog kao sve što jest, koji nastoji povezati prirodoslovno-znanstvene i filozofske metode istraživanja. Govorit ćemo o tome zašto istraživanje Prirode neminovno vodi na istraživanje Čovjeka i zbog čega je potrebno nadići podjelu na „humanističke” i „prirodoslovne” discipline. Uz časopis, publiku ćemo upoznati s Institutom za kozmologiju i filozofiju prirode te najaviti i skoro otvaranje nove zvjezdarnice u sklopu Kozmološkog centra u Križevcima, a zainteresirani će moći doći do svog primjerka časopisa. Cijena jednog primjerka je 3 eura, odnosno 22,6 kuna.

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 8. prosinca 2022. godine, s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici Zagreb, Starčevićev trg 6 na 3. katu u Galeriji Kupola.

Na predstavljanju će govoriti:

  • dr.rer.nat. Petar Pavlović
  • dr.sc. Kristijan Gradečak
  • dr.rer.nat. Andrej Dundović

Najava na web stranicama Knjižnice grada Zagreba.

Objavljeno: 2. prosinca 2022.

Posjet Znanstvenom institutu Gran Sasso u L'Aquili

Početkom kolovoza, član Kozmološkog instituta Andrej Dundović posjetio je kolege sa odsjeka za astročestičnu fiziku Znanstvenog instituta Gran Sasso u L'Aquili, Italija. Sa prof. Pasqualeom Blasijem i prof. Carmelom Evolijem, Dundović je raspravljao o znanstvenim temama iz područja visokoenergijske astrofizike te dogovarao konkretniju suradnju između instituta u organizaciji znanstvenih sastanaka i konferencija u Hrvatskoj.

Objavljeno: 9. kolovoza 2022.

Iz medija: O kozmosu, prirodi i čovjeku

grozdanic fotografija marjanovic radicek pavlovic dundovic (foto: Dragan Grozdanić, tjednik Novosti)

Priroda se nalazi u aktualnosti našeg svakodnevnog života, kaže Petar Pavlović, ravnatelj Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode u Križevcima, u kojem nastoje ostvariti uvjete za slobodno, kritičko i misaono – prirodoslovno i filozofsko – ispitivanje prirode, koje bi bilo oslobođeno svakog oblika dogmatizma i tržišnih pritisaka.

Tjednik Novosti objavio je u tiskanom i digitalnom izdanju članak o Institutu.

Objavljeno: 3. kolovoza 2022.

Održan prvi sastanak sekcije za teorijsko računarstvo

U sklopu novoosnovanog Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode, održao se i prvi sastanak sekcije za teorijsko računarstvo u Križevcima u Kozmološkom centru gdje su pored članova instituta Ivana Radičeka i Andreja Dundovića sudjelovali i znanstvenici Bojana Kodrić i Ruben Becker sa Znanstvenog instituta Gran Sasso u L'Aquili.

S obzirom na primarnu usmjerenost Instituta ka fundamentalnim pitanjima, na sastanku se povela rasprava o tome što predstavljaju fundmentalna pitanja u teorijskom računarstvu. Zaključeno je da je jedno od takvih pitanja koncept svijesti te odnos računala i čovjeka, a što seže još iz doba Alana Turinga, začetnika modernog teorijskog računarstva. Na tu temu prirodno se nastavila kritika aktualnog trivijalnog razvoja tzv. umjetne inteligencije, zatim rasprava o značaju problema simboličkog jezika i svijesti kao i kritika formalne logike kao baze klasičnog računarstva, ali i prirodnih znanosti.

Ovim posjetom, Kodrić i Becker su se uključili u rad instituta kao pridruženi članovi. Kodrić je rodom iz Zagreba, diplomirala matematiku na PMF-u u Zagrebu te doktorirala računarstvo na Institutu Max Planck za informatiku i Sveučilištu Saarska u Njemačkoj te se prije dolaska u L'Aquilu usavršavala u Japanu, na Nacionalnom institutu za informatiku u Tokiju. Becker je diplomirao i doktorirao također na Institutu Max Planck za informatiku i Sveučilištu Saarska, a dalje se usavršavao u Japanu i Italiji.

prvi sastanak sekcije za teorijsko racunarstvo 1 prvi sastanak sekcije za teorijsko racunarstvo 2

Objavljeno: 9. srpnja 2022.

Predstavljanje Kozmološkog instituta u Križevcima

U Kozmološkom centru u Križevcima, 30. lipnja 2022. godine s početkom u 12 sati, na konferenciji za javnost i medije predstavljen je Institut za kozmologiju i filozofiju prirode te njegov program rada i područja istraživanja. Ispred Instituta govorili su Petar Pavlović, Marko Sossich i Andrej Dundović, a podršku je radu Instituta dao i gradonačelnik grada Križevaca, Mario Rajn.

Na konferenciji je najavljen izlazak prvog broja časopisa Kozmologija te održavanje dvodnevnog seminara pod vodstvom Borisa Marjanovića: Svijest i stvarnost – Problem odnosa subjekta i objekta u školama indijske filozofije.

predstavljanje instituta u krizevcima 1 (izvor: Krizevci.info, foto: S. Novosel) predstavljanje instituta u krizevcima 2 (foto: A. Marjanović) predstavljanje instituta u krizevcima 3 (foto: A. Marjanović)

Objavljeno: 30. lipnja 2022.

Kozmološki centar u Križevcima

Članovi Instituta su u suradnji s lokalnim organizacijama civilnog društva i institucijama grada Križevaca te gradom Križevcima pokrenuli inicijativu za Kozmološki centar. Kozmološki centar označava s jedne strane mjesto sinteze znanstvenih istraživanja, obrazovanja i popularizacije znanosti, a s druge strane sam fizički prostor - zgradu sa zvjezdarnicom.

Realizacija Kozmološkog centra odvija se kroz dva projekta, Future Hub Križevci te SPARK. Oba projekta financirani su sredstvima europskih fondova u ukupnoj vrijednosti od 4,7 milijuna kuna. Zgradu Kozmološkog centra sufinancira i Grad Križevci, a dovršetak iste i otvorenje zvjezdarnice planiran je do jeseni 2022. godine.

Sjedište Instituta smješteno je u Kozmološkom centru.

zgrada idejno s parkiralista zgrada listopad 2021 1 zgrada listopad 2021 2 zgrada idejno s ulice

Objavljeno: 30. listopada 2021.

Osnovan Kozmološki institut

Na osnivačkoj skupštini održanoj 25. svibnja 2021. godine u Zagrebu, osnovan je Institut za kozmologiju i filozofiju prirode, odnosno kraće Kozmološki institut. Institut je osnovan kao stručna udruga posvećena spoznaji Prirode kroz znanstveno-istraživački rad iz područja fizikalne kozmologije i astrofizike, filozofije znanosti, metafizike i filozofije prirode, također usmjerene i prema promicanju interdisciplinarnog istraživanja i popularizacije novih znanstvenih rezultata.

Za sjedište Instituta odabrni su Križevci, točnije zgrada Kozmološkog centra na Trgu svetog Florijana 16 u Križevcima.

Institut je pravna osoba osnovana po Zakonu o udrugama, a s planom upisa u Upisnik znanstvenih organizacija kad se za to steknu materijalni uvjeti.

Objavljeno: 25. svibnja 2021.


About the Institute

The Institute of Cosmology and Philosophy of Nature is a professional community of scientists and researchers focused on the fundamental issues of material reality and the Universe as a whole. The fundamental goal of the Institute is to work on creating conditions for free, critical and thoughtful – natural-scientific and philosophical – examination of Nature, which would be free from any form of dogmatism, mechanical adherence to dominant trends and the influence of market pressures expressed either through imposing research topics on utilitarian grounds or through substituting the hyper-production of trivialities for systematic and high-quality scientific work. The Institute is dedicated to promoting fundamental research in theoretical physics and achieving a synthesis between theoretical physics and philosophy, as well as connecting other disciplines related to the understanding of Nature and humanity's relationship to it. Read more...