Institut za kozmologiju i filozofiju prirode

Institute for Cosmology and Philosophy of Nature

Vijesti

Predstavljanje Kozmološkog instituta u Križevcima

U Kozmološkom centru u Križevcima, 30. lipnja 2022. godine s početkom u 12 sati, na konferenciji za javnost i medije predstavljen je Institut za kozmologiju i filozofiju prirode te njegov program rada i područja istraživanja. Ispred Instituta govorili su Petar Pavlović, Marko Sossich i Andrej Dundović, a podršku je radu Instituta dao i gradonačelnik grada Križevaca, Mario Rajn.

Na konferenciji je najavljen izlazak prvog broja časopisa Kozmologija te održavanje dvodnevnog seminara pod vodstvom Borisa Marjanovića: Svijest i stvarnost – Problem odnosa subjekta i objekta u školama indijske filozofije.

predstavljanje instituta u krizevcima 1 (izvor: Krizevci.info, foto: S. Novosel) predstavljanje instituta u krizevcima 2 (foto: A. Marjanović) predstavljanje instituta u krizevcima 3 (foto: A. Marjanović)

Objavljeno: 30. lipnja 2022.

Kozmološki centar u Križevcima

Članovi Instituta su u suradnji s lokalnim organizacijama civilnog društva i institucijama grada Križevaca te gradom Križevcima pokrenuli inicijativu za Kozmološki centar. Kozmološki centar označava s jedne strane mjesto sinteze znanstvenih istraživanja, obrazovanja i popularizacije znanosti, a s druge strane sam fizički prostor - zgradu sa zvjezdarnicom.

Realizacija Kozmološkog centra odvija se kroz dva projekta, Future Hub Križevci te SPARK. Oba projekta financirani su sredstvima europskih fondova u ukupnoj vrijednosti od 4,7 milijuna kuna. Zgradu Kozmološkog centra sufinancira i Grad Križevci, a dovršetak iste i otvorenje zvjezdarnice planiran je do jeseni 2022. godine.

Sjedište Instituta smješteno je u Kozmološkom centru.

zgrada idejno s parkiralista zgrada listopad 2021 1 zgrada listopad 2021 2 zgrada idejno s ulice

Objavljeno: 30. listopada 2021.

Osnovan Kozmološki institut

Na osnivačkoj skupštini održanoj 25. svibnja 2021. godine u Zagrebu, osnovan je Institut za kozmologiju i filozofiju prirode, odnosno kraće Kozmološki institut. Institut je osnovan kao stručna udruga posvećena spoznaji Prirode kroz znanstveno-istraživački rad iz područja fizikalne kozmologije i astrofizike, filozofije znanosti, metafizike i filozofije prirode, također usmjerene i prema promicanju interdisciplinarnog istraživanja i popularizacije novih znanstvenih rezultata.

Za sjedište Instituta odabrni su Križevci, točnije zgrada Kozmološkog centra na Trgu svetog Florijana 16 u Križevcima.

Institut je pravna osoba osnovana po Zakonu o udrugama, a s planom upisa u Upisnik znanstvenih organizacija kad se za to steknu materijalni uvjeti.

Objavljeno: 25. svibnja 2021.


O Institutu

Institut za kozmologiju i filozofiju prirode stručna je zajednica znanstvenika i istraživača, usmjerena prema fundamentalnim pitanjima materijalne stvarnosti i Svemira kao cjeline. Temeljni je cilj Instituta raditi na ostvarivanju uvjeta za slobodno, kritičko i misaono - prirodoslovno kao i filozofsko - ispitivanje Prirode koje bi bilo oslobođeno svakog oblika dogmatizma i mehaničkog slijeđenja dominantnih trendova kao i tržišnih pritisaka iskazanih bilo kroz nametanje tema istraživanja po utilitarnoj osnovi, bilo zamjenom sustavnog i kvalitetnog znanstvenog rada niskokvalitetnom hiperprodukcijom vođenom pukim bibliometrijskim kriterijima. Institut je posvećen promoviranju fundamentalnih istraživanja u teorijskoj fizici te ostvarivanju sinteze između teorijske fizike i filozofije, kao i povezivanju ostalih disciplina vezanih uz razumijevanje Prirode i čovjekovog odnosa prema njoj. Više...